Socialt samspel - Social förmåga

En person som får diagnosen Autismspektrumtillstånd har stora problem med det sociala samspelet. Det kanske inte alltid märks men det är ett stort problem att förstå sig på, det ofta luddiga språk som alla NTV are ofta rör sig med. Vi tolkar det som sägs bokstavligt och missförstånd är vanliga. 


För att ett socialt samspel ska vara lyckat krävs att man kan anpassa sig och vara flexibel. Båda dessa saker är svårt för någon med AST. Vi tycker ofta att socialkontakt är besvärlig och har ofta ett mindre, eller betydligt mindre behov av samvaro med andra människor. Att ha möjligheten att få vara ensam i sin egen sfär är livsnödvändig. Det är mycket sällan vi viker för grupptryck utan vi väljer vår egen väg. Det gör oss besvärliga ibland och annorlunda. Det finns en möjlighet att vi lär oss socialaregler för olika sammanhang men om något oväntat, utanför ramen händer är vi oflexibla och lättstressade. 

Informationsprocessen
En person med AST tolkar verkligheten på ett annorlunda sätt kan det lätt bli missförstånd när man ska umgås med andra. Man kanske beter sig på ett sätt som andra inte förväntar sig. 

Ta in information =>Minnas Bearbeta Planera=>Utföra
genom sinnena 

Jag har svårt att titta någon i ögonen samtidigt som jag ska prata i ett samtal. Det är som om all min koncentration behövs för att hämta den information jag behöver från hjärnan för att sedan kunna formulera den till ord. Nu vet jag att det kan uppfattas som om jag inte är intresserad, har bråttom och tittar efter klockan eller kanske bara allmänt konstig.

Sociala regler
Att lära sig sociala regler är något som man får göra från barnsben. Du ska tacka för maten, ta med en present när någon fyller och alla dessa andra miljoner regler. Dessa kan läras in men blir aldrig något naturligt som man gör utan något man måste komma ihåg! 

När jag var yngre blev jag nojig om någon bjöd mig på något eller lånade ut pengar. Jag var så rädd att jag skulle glömma bort att bjuda eller betala igen att jag omedelbart såg till att göra det. 

Oskrivna regler
Hur luddigt kan det bli? Oskrivna regler. Vad är en oskriven regel? Det är väl allt det andra som man bara ska förstå. Hur många cm det ska vara mellan dig och en bekant när ni samtalar? Kanske känner du bara vad som känns lagom eller så är du om mig famlande efter det rätta att göra !? 

Rakkommunikation
Att säga som det är varken mer eller mindre är enkelt. Varför komplicera saker 
och inte direkt säga vad man vill? En person med Autismspektrumtillstånd 
uttrycker sig ofta rakt och utan krusiduller. 

Jag har fått höra att arbetskamrater var rädda för mig och mitt raka sätt. Det har absolut inte varit min mening att göra någon obekväm. Det är bara så jag kommunicerar. Det tar så mycket mer energi om jag ska linda in en fråga i bomull, genom att först fråga hur det är etc. för att tillsist fråga vart hittar jag pennor . 


Hur tar man kontakt med andra människor och hur privat kan du vara i ett samtal?

Det är vanligt att man närmar sig människor gradvis. En kontakt byggs upp ett steg i taget. Först måste man prata om neutrala ämnen för att se om det går bra. Det är viktigt att inte berätta allt om sig själv för nya människor. Det är börs att försöka kolla av om kontakten och intresset är ömsesidigt innan man öppnar sig helt. Det är inte alls nödvändigt att man berättar allt om sig själv bara för att någon frågar. Varje person avgör själv hur mycket man vill säga om sig själv.

Om man skulle dela in dom människor man möter efter hur privat man bör vara skulle det kunna se ut såhär:

 Ytlig nivå 
Här delar vi inget privat i ett samtal med exempelvis busschauffören, 
butikspersonalen eller förbigående person. 

Mellan nivå
Här väljer vi ut vissa personliga saker som vi kan dela med oss av till exempelvis arbetskollegor, frisören eller grannen. 

Privat nivå
Här kan vi vara personlig och öppen i vårt samtal med exempelvis familjen, bästa vännen eller någon annan person som står dig nära.

När jag skriver ner detta , tycker jag att det inte borde vara så svårt att vet vem man säger vad till men för mig är det ett stort problem. Jag har alltid delat för personliga saker i samtal. Nu när jag tänker tillbaka så har det nog varit en av strategierna för att komma nära någon. Jag har dessutom aldrig haft bekanta och jag förstår fortfaranden inte meningen av kallprat. Antingen tycker jag om någon och den hamnar på min privata nivå eller så finns det inget att prata om. 
Detta är något jag ska öva på, att vara bekant med någon utan att vara för personlig eller dela privata saker. 

Känsliga samtalsämnen
Vad är olämpligt att prata om med nya bekantskaper eller okända människor? Det varierar mellan olika grupper, kulturer m.m men generellt är det religion, politik och pengar. 

Neutrala samtalsämnen
Vilka samtalsämnen fungerar alltid? Det kan vara vädret TV-program, något man ser i omgivningen. 

Något som jag har lärt mig är att dom flesta människor älskar att prata om sig själva! Är du osäker lyssna och fyll i med 'jag förstår,'' låter spännande,''vad roligt för dig ', så klara du dig länge i ett nytt socialt sammanhang. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varmt tack för ditt visade intresse. Jag svarar så fort jag har möjlighet!